Zdravá výživa
Lepšie jedlo zo zeleniny a k tomu láska, ako
z vykŕmeného býka a s tým nenávisť. Šalamún
Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť,
to je umenie.
La Rochefoucauld
O jedle a stravovaní poznáme nie len tieto,
ale mnoho ďalších citátov, prísloví či porekadiel. No aby sme ich
rešpektovali a poučili sme sa z nich, sa treba učiť postupne.
16. októbra sa viac ako iné dni venujeme jedlu,
lebo tento deň je známy ako „Deň zdravej výživy.“ Na chodbách našej
školy sa od rána miešali vône zeleniny, ovocia a nátierok, lebo sme
si pripomenuli tento deň rôznymi spôsobmi. Prváci na informatike
začali kreslením ovocia a zeleniny, potom si pripravovali s pani
učiteľkami nátierky. Po dobrej a zdravej desiatej , ktorú zapili
šťavou z čerstvého odšťaveného ovocia, sa rozprávali o jedle a
o výžive. Hravou formou triedili obrázky potravín z obchodných
reťazcov, nalepovali ich podľa dôležitosti na výkresy. Poslednou
hodinou telocviku na školskom dvore potvrdili, že nie len jedlo je
dôležité pre zdravý životný štýl.
Druháci s pani učiteľkou si pripravili ovsenú
kašu, ktorú miešali s ovocím. Robili si rôzne „ovocné variácie.“
Rozprávali sa o jedle, potravinách a pokúsili sa zostaviť si vlastný
jedálniček. Urobili si výstavku ovocia a zeleniny. Na výtvarnej
výchove ovocie a zeleninku aj maľovali a modelovali.
Hodina slovenčiny v III.A sa začala zoraďovaním
zdravých a nezdravých potravín podľa abecedy, robili cinquain na
ovocie. Na matematike riešili Ovocníčkove a zeleninárske úlohy.
Chlebíky si ponatierali nátierkami, nakrájali zeleninu a výborná
desiata bola na svete. Ako dezert si spravili jablkovo-mrkvový
šalát. Chutilo všetkým. Na prírodovede sme pozreli prezentáciu o
jedle a vo dvojiciach vytvorili zdravé taniere, na ktoré si lepili
zdravé potraviny z letákov. Potom sa zahrali na kuchárov a
pripravili zdravý jedálny lístok.
Žiaci III.B na matematike riešili Ovocníčkové
slovné úlohy. Popasovali sa s Maxikrížovkou, kde museli uhádnuť
hádanky na ovocie a zeleninu. Na slovenskom jazyku nakreslili plný
košík obľúbeného ovocia a zeleniny a usporiadali ho podľa abecedy.
Po dobre vykonanej práci si pomaškrtili na vlastnoručne vyrobených
nátierkach. Pani učiteľka im k tomu zarobila svieži a hlavne zdravý
ovocno-zeleninový drink.
V III.C začali prezentáciou o zdravom
stravovaní. Rozprávali sa o jedle, o tom ako, kedy a čo správne
jesť, aké potraviny sú najvýživnejšie, čo obsahujú. Deti si potom
vytvárali vlastné jedálne lístky. Urobili aj šesť druhov nátierok.
Chutili naozaj výborne.
Štvrtáci začali stravovaním a jeho dôležitosťou
už minulý týždeň. Celý ho venovali zdravej výžive, hodnotám potravín
a potravinovinovej pyramíde, a tomu, aby sa naučili správne
stravovať.
Aktivity zamerané na stravovanie budú
pokračovať aj v školskom klube prednáškami pre jednotlivé ročníky
pod názvom „Hovorme o jedle.“ Zavŕšime ich príjemnou a zábavnou
akciou „jablkové pele-mele“, no ktorú touto cestou pozývame
všetkých, ktorí majú chuť sa zabaviť a venovať toto poobedie jablku.
Príďte 23.októbra o 14,30 do školskej jedálne. Môžete priniesť
jablkovú dobrotu (pečenú či nepečenú) aj s receptom a nezabudnite na
dobrú náladu a chuť niečo tvoriť či súťažiť.
Kolektív učiteliek prvého stupňa
Fotogaléria |
 |